Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου στο  
Μέγαρο Χορού


  Το βράδυ της 23ης Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, ο Δήμος Καλαμάτας θα διοργανώσει, στο Μέγαρο Χορού, συναυλία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος με πολυμελή ορχήστρα θα παρουσιάσει έργο του που βασίζεται στο ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας τόνισε πως θα είναι μια «ονειρική βραδιά», κατά την οποία το σπουδαίο αυτό έργο θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά στο κοινό της Καλαμάτας.
 
Μια συμβολική «Λαϊκή Λειτουργία»
Με τον Γιάννη Μαρκόπουλο να θεωρεί ότι, σήμερα, το έργο εστιάζει, αφενός, σε τρεις σημαίνουσες λέξεις που εκφράζονται ως συλλαλητήριο: «Λόγο, Έργο, Νόημα», και αφετέρου, «στην εμπέδωση του ορίζοντα της τέχνης, ώστε να κρατήσουμε ό,τι είναι ζωντανό και χρήσιμο, για να πορευτούμε στο εκσυγχρονισμένο μέλλον», η «Λαϊκή Λειτουργία» είναι για τρεις τραγουδιστές, αφηγήτρια, μεικτή χορωδία και ορχήστρα.
Η επιλογή των στίχων, η τοποθέτηση των τριών ποιητικών σχεδιασμάτων, η επιλογή των κειμένων, οι συνδυασμοί και οι συζεύξεις αποσπασμάτων και ποιητικών φράσεων του ποιητή έγιναν από τον ίδιο το συνθέτη.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος άρχισε να συνθέτει, προσεγγίζοντας τους «Ελεύθερους πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού, από τη δεκαετία του ’60. Σταμάτησε για ένα διάστημα και, το 1968, συνέχισε τη σύνθεση για αρκετό καιρό και στα τρία σχεδιάσματα.
Πολλές μουσικές του σκέψεις υπαγορεύτηκαν από τους αγώνες της νεολαίας, όπως εκφράστηκαν και στα γεγονότα της Νομικής και του Πολυτεχνείου, αφού και ο ίδιος ήταν εκεί με τους φοιτητές φίλους του.
Στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας (1972 - 74), συνέθεσε τα μέρη: «Μητέρα μεγαλόψυχη», «Αραπιάς άτι», «Πειρασμός», «Έξοδος» και «Η θέληση μου βράχος».
Το 1975 έδωσε την οριστική μορφή στο έργο, αυτή της «Λαϊκής Λειτουργίας».
Ο συνθέτης οργάνωσε το λιμπρέτο του μουσικού έργου, επιλέγοντας από όλα τα σχεδιάσματα του ποιήματος και τα πεζά, τους στίχους και τα αφηγηματικά μέρη.
Η πρώτη παρουσίαση έγινε το 1975, από τον ίδιο, τραγουδώντας τα μέρη του έργου και παίζοντας πιάνο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου τον είχε καλέσει ο αείμνηστος καθηγητής Λίνος Πολίτης, ο πιο σημαντικός, ίσως, μελετητής του Σολωμού και επιμελητής της έκδοσης των χειρογράφων του ποιητή σε δύο τόμους. Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά, όπου καθηγητές και φοιτητές έδωσαν τη γνώμη τους, πρόσφεραν την αγάπη τους και την εκτίμησή τους για το έργο. Η συγκέντρωση αυτή βοήθησε το συνθέτη στην εδραίωση της πεποίθησης για την αξία της μελωδικής και ρυθμικής του ομιλίας πάνω στο εξαίσιο ποίημα του εθνικού μας ποιητή.ΠΗΓΗ:tharrosnews
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης