Απόδραση στη Μεσσηνία... Ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο στα παραθαλάσσια χωριά Στούπα και Καρδαμύλη! (PHOTOS)

Αποδραση στη Μεσσηνια: Ενα αξεχαστο σαββατοκυριακο στα παραθαλασσια χωρια Στουπα και Καρδαμυλη! (PHOTOS)




Φυσική ομορφιά που δεν στερεύει, παραλίες και νερά που σου γνέθουν να αφεθείς στην αγκαλιά τους, πετρόχτιστοι πύργοι και καταπράσινη φύση. Η Στούπα και η Καρδαμύλη δεν ξεμένουν ποτέ από ομορφιές και εσύ προλαβαίνεις να τα δεις όλα σε μόλις 48 ώρες!
ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΠΑΜΠΗΣ ΔΟΥΚΑΣ (cdoukas@dousiscom.gr)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΤΙΜΟΘΕΟΥ, ΑΡΧΕΙΟ
Στη μεσσηνιακή πλευρά της Μάνης (περίπου 250 χλμ. από Αθήνα) τα δυο παραθαλάσσια χωριουδάκια, η Στούπα και η Καρδαμύλη, μοιάζουν λες και φτιάχτηκαν για να γοητεύσουν τον ταξιδιώτη. Και πώς να μην το κάνουν, άλλωστε, όταν βυζαντινές εκκλησίες, πετρόκτιστοι πύργοι, ένα τραχύ όσο και σπάνιο φυσικό τοπίο, θαυμάσιες παραλίες με εκπληκτικά νερά, γραφικές γωνιές και πολλά άλλα αναμειγνύονται σε ένα μοναδικό καλοκαιρινό «γαϊτανάκι» χρωμάτων και αισθήσεων. Η μικρή τους απόσταση από την πόλη της Καλαμάτας σού επιτρέπει να συνδυάσεις το ταξίδι ή τις διακοπές σου στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας (36 & 44 χλμ. αντίστοιχα) με μια διήμερη απόδραση στα χωριουδάκια της Έξω Μάνηςκαι εμείς σε... οργανώνουμε για να τα προλάβεις όλα!
1η ΗΜΕΡΑ
ΣΤΟΥΠΑ
Πανέμορφη και άκρως καλοκαιρινή, με αυξημένο τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό αλλά ακόμη... ακατέργαστη, η Στούπα «βουλιάζει» από κόσμο τους θερινούς μήνες. Και ακόμη είναι στην αρχή...
-          11:00 Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για μια πρώτη γνωριμία μαζί της από το να... συστηθείς στις παραλίες και τα νερά της. Προτίμησε να επισκεφθείς λοιπόν εκείνη της Καλογριάς (οργανωμένη με ξαπλώστρες και με beach bars) τις πρωινές ώρες, πριν πλακώσει η... πολυκοσμία, και απόλαυσε τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε που αρκετοί έρχονται καθημερινά ακόμη και από τηνΚαλαμάτα για να κάνουν μπάνιο εδώ. Η Καλογριά, ωστόσο, είναι γνωστή και για έναν ακόμη λόγο. Εδώ γνωρίστηκαν και έζησαν το 1917 ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Νίκος Ζορμπάς, ο ήρωας του περίφημου βιβλίου του πρώτου «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Μάλιστα τα σπιτάκια που διέμεναν οι δύο υπάρχουν ακόμη στη δεξιά πλευρά της παραλίας, πάνω από τα βράχια. Εναλλακτική πρόταση για κολύμπι. η επίσης οργανωμένη αμμουδιά της Στούπας, ακριβώς μπροστά από τον οικισμό.
-          13:00 Αν πάλι είσαι τύπος της ηλιοθεραπείας και της... ξαπλώστρας, τότε μια επίσκεψη από τοΚαταφύγι (κοντά στον Άγ. Νικόλαο, 2 περίπου χλμ. από τη Στούπα) είναι επιβεβλημένη. Η απόκρημνη ακτή με τις επίπεδες φυσικές πέτρες που λειτουργούν σαν... ξαπλώστρες είναι ό,τι πρέπει για να αράξεις και να μαζέψεις ήλιο, ενώ τα διάφανα νερά είναι κατάλληλα για να κολυμπήσεις ανά πάσα στιγμή. Αποτελούσε μάλιστα διαχρονικά και αγαπημένο spot για τους γυμνιστές, ενώ σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και ένα εντυπωσιακό, αλλά μη αξιοποιημένο, σπήλαιο.
-          15:00 Επειδή μοιραία οι βουτιές θα σου ανοίξουν την όρεξη, μπορείς πάντα να δοκιμάσεις τις τοπικές σπεσιαλιτέ αλλά και άλλα πεντανόστιμα πιάτα σε κάποια από τις πολλές και αξιόλογες ταβέρνες της περιοχής. « Στούπα», «Χθες & Σήμερα»«Παλιό Μποστάνι» και «Ακρογιάλι» είναι αρκετά καλές επιλογές.
-          18:00 Τι θα έλεγες για μια επίσκεψη στο φράγκικο Κάστρο Μποφόρ στη θέση της αρχαίας ακρόπολης της Λεύκτρας και στο λόφο ανατολικά του χωριού, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση; Ακόμη και αν δεν είσαι fan της περιπέτειας, θα γοητευτείς!
-          20:45 Η ώρα του ηλιοβασιλέματος μοιάζει από μόνη της (και είναι) ειδυλλιακή. Πώς θα σου φαινόταν όμως να τη συνδυάσεις με... μουσική και μάλιστα ζωντανή; Τη συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, λοιπόν, έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις χάρη στις εκδηλώσεις του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ ManiSonnenlink, στο χωριό Πύργο (λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Στούπα) και στο ομώνυμο με το φεστιβάλ αμφιθέατρο. Φέτος θα διαρκέσει από τις 16/06 έως και τις 08/09 (1 παράσταση/εβδομάδα, είσοδος: €15, τηλ. 27210 78077, www.mani-sonnenlink.com).
-          23:30 Με τη νύχτα να έχει πέσει για τα καλά στο παραθαλάσσιο χωριουδάκι της μεσσηνιακήςΜάνης, μπορείς πια να κάνεις άνετα τις βόλτες σου στον λιθόστρωτο πεζόδρομο, αλλά και στην παραλιακή οδό, πριν καταλήξεις σε κάποιο από τα μαγαζάκια της περιοχής για ένα χαλαρό ποτό. Το «Στέκι» μπορεί να σου προσφέρει ό,τι ψάχνεις (από ποτά και cocktails μέχρι φαγητό), ενώ αν επιθυμείς κάτι πιο... δυνατό, υπάρχει το «Public Club», στο δρόμο προς τον Άγιο Νικόλαο, με την ενημερωμένη κάβα, τον υπέροχο χώρο και το mainstream κοινό, για διασκέδαση μέχρι να ξημερώσει!
 ΗΜΕΡΑ
ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ
Εν αντιθέσει με την πολύβουη Στούπα, οι ρυθμοί στην Καρδαμύλη (περίπου 8 χλμ. από την πρώτη) είναι πιο ήρεμοι, το παραθεριστικό crowd πιο ψαγμένο, ενώ ένας... artistic χαρακτήρας επικρατεί, με πολλές γκαλερί και άλλες καλλιτεχνικές γωνιές να συναντώνται αρκετά συχνά. Φυσικά, μιας και για Μάνη μιλάμε, τις εντυπώσεις κλέβουν και οι πέτρινες κατοικίες.
-          09:00 Για να ξεκινήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ημέρα σου, δεν έχεις παρά να πάρεις ένα καλό πρωινό. Και τα καταλληλότερα μέρη για να το κάνεις είναι τόσο το Καφενείον Ρογί, όπου φτιάχνεται με τοπικά προϊόντα, όπως επίσης και τα cafés Ανδρούβιστα και Tikla, με την υπέροχη ομώνυμη ομελέτα! Και στα τρία μαγαζιά μπορείς να περάσεις μια βόλτα και το βράδυ για χαλαρό ποτό ή κάποιο cocktail.
-          13:00 Ακριβώς στην είσοδο της Καρδαμύλης, καθώς έρχεσαι από Καλαμάτα, σε περιμένει ηβοτσαλωτή παραλία Ριτσά. Αρκετά μεγάλη σε έκταση, αλλά χωρίς να είναι οργανωμένη  παρά μόνο σε ένα σημείο (άρα «παρθένα» και ήσυχη), όπου υπάρχουν ξαπλώστρες μπροστά από την ταβέρνα «Γιαλός».Είναι τέτοια η ποιότητα και η διαύγεια των νερών που δεν θα σε ενοχλήσει καθόλου η έλλειψη οργάνωσης, το αντίθετο μάλιστα... Άλλωστε μόνο τυχαία δεν την επιλέγουν οι επισκέπτες της Καρδαμύλης.
-          17:00 Μια βόλτα στην Παλιά Καρδαμύλη, που μοιάζει λες και... εποπτεύει τη Νέα (ακριβώς πάνω από την τωρινή, εύκολα φτάνεις με τα πόδια, μιας και δεν θα σου πάρει παραπάνω από 10΄), σου επιτρέπει να βουτήξεις στο παρελθόν της περιοχής. Ο περίτεχνος ναός του Αγίου Σπυρίδωνα (που αναστηλώνεται αυτή την περίοδο), με την καμπάνα του να αποτελεί λάφυρο πειρατών, τα πυργόσπιτα και οι κατοικίες τωνΜούρτζινων, αλλά και άλλων οικογενειών όπως του Μπουκουβάλα και του Πετρέα, και τα διάσπαρτα στους γύρω λόφους εκκλησάκια μοιάζουν να βγήκαν από ασπρόμαυρες γκραβούρες παλαιότερων αιώνων!
-          20:30 Για την ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι ιδανική μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο αλλά και τα παραλιακά δρομάκια. Η εικόνα με τον ήλιο να δύει είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή. Σε πολύ κοντινή απόσταση από τη θάλασσα θα δεις, μεταξύ άλλων, και το παλιό εργοστάσιο, το πρώτο που έγινε στην περιοχή τη δεκαετία του '20. Αρχικά λειτουργούσε ως ελαιουργείο, στη συνέχεια, το 1930, μετατράπηκε σε πυρηνοελαιουργείο και τελικά υπηρέτησε ως σαπωνοποιείο. Μετά τη βόλτα, πέρνα από την υπέροχη αυλή του «Περιβόλη», ακριβώς πίσω από το παλιό εργοστάσιο, για να δοκιμάσεις πεντανόστιμα πιάτα της ελληνικής κουζίνας φτιαγμένα με μεράκι. Και έτσι θα φύγεις... χορτάτος.
Η Στούπα και η Καρδαμύλη, η Έξω Μάνη δηλαδή, αποτελούν τη... διαφορετική εκδοχή της πολιτείας. Αντιπροσωπεύουν την πιο... ήπια πλευρά της, αλλά έχουν τόσο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον όσο και η πλευρά της Λακωνίας (της ανατολικής Μάνης). Και, πίστεψέ μας, δύο μέρες μόνο είναι αρκετές για να το διαπιστώσεις και μόνος σου!
ΒΟΧ - MUST SEE
  • Στη διαδρομή ανάμεσα στη Στούπα και την Καρδαμύλη υπάρχουν αρκετές «κρυμμένες» παραλίες, καθεμιά με τη δική της γοητεία: Καλαμίτσι, Δελφίνια και ακρογιαλιά του Φονέα. Η τελευταία αποτελεί μια από τις πιο «γνωστές-άγνωστες» ακτές ολόκληρης της Μεσσηνίας, με λευκό βότσαλο, γαλαζοπράσινα νερά αλλά και επιβλητικούς βράχους να την περιτριγυρίζουν!
  • Στη δυτική πλευρά του Ταϋγέτου βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά φαράγγια της Πελοποννήσου, αυτό του Βυρού, που πέρα από τη φυσική του ομορφιά ξεχωρίζει και για την ιστορική του σημασία. Κατά την αρχαιότητα περνούσε από αυτό η Βασιλική Οδός που ένωνε την αρχαία Σπάρτημε την Καρδαμύλη. Η διαδρομή ξεκινά από την παλιά Καρδαμύλη και υπάρχουν πολλά μονοπάτια που σε οδηγούν σε διάφορα σημεία της, ενώ περικυκλώνεται από σηματοδοτημένες διαδρομές, που διασχίζουν όλες γραφικά χωριά με βυζαντινά εκκλησάκια και υπέροχα πέτρινα κτίσματα.
  • Σε υψόμετρο 230 μ., λίγα λεπτά από την Καρδαμύλη, εντοπίζεται ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους οικισμούς της περιοχής, το χωριό Προάστιο. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, εξέχουσα θέση έχουν τα παλιά κτίσματα των εκκλησιών του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από το 1100, και των Εισοδίων της Θεοτόκου, οι πύργοι των Περδικέα και Χιουρέα, όπως ακόμη ηΚρήνη των Μελισσηνών του 1643.
ΒΟΧ - ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ
ΣΤΟΥΠΑ
  • η αρχική της ονομασία ήταν «Ποταμός», από το ποτάμι που τη διέσχιζε;
  • μετονομάστηκε σε « Στούπα» από τα στουπιά που έβαζαν οι ντόπιοι στη θάλασσα για να μαλακώσουν;
  • ο οικισμός δημιουργήθηκε από κατοίκους του χωριού Λεύκτρου, από όπου κατέβηκαν οι πρώτες οικογένειες;
  • το κοντινό ορυχείο της Πάστροβας (και όχι η Κρήτη) ήταν το μέρος όπου συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Νίκος Ζορμπάς;
  • φιλοξενούμενοι του Νίκου Καζαντζάκη στο σπίτι στην παραλία της Καλόγριας υπήρξαν κατά καιρούς οι Άγγελος Σικελιανός, Μαρίκα Κοτοπούλη και Κυβέλη;
    ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ
    • πήρε το όνομά της από τα πολλά κάρδαμα που υπήρχαν στην περιοχή;
    • πρώτη φορά που αναφέρθηκε κάτι για την Καρδαμύλη ήταν από τον Όμηρο, σε αναφορά της ως μια από τις 7 πόλεις που υποσχέθηκε ο Αγαμέμνονας ως προίκα στον Αχιλλέα για το γάμο του με την Ιφιγένεια;
    • σύμφωνα με τον μύθο, στον τόπο αυτό βγήκαν οι Νηρηίδες να θαυμάσουν τον γιο του Αχιλλέα, τον Πύρρο, που πέρασε από εδώ για να πάει στη Σπάρτη να παντρευτεί την κόρη του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης, την Ερμιόνη;
    • στην Παλιά Καρδαμύλη και τον Πύργο του Μουρτζινού φιλοξενήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τον Ιανουάριο του 1821, προερχόμενος από τη Ζάκυνθο, και προετοίμασε το κλίμα του ξεσηκωμού;φορά της ως μια από τις 7 πόλεις που υποσχέθηκε ο Αγαμέμνονας ως προίκα στονΑχιλλέα για το γάμο του με την Ιφιγένεια;
    • σύμφωνα με τον μύθο, στον τόπο αυτό βγήκαν οι Νηρηίδες να θαυμάσουν τον γιο του Αχιλλέα, τον Πύρρο, που πέρασε από εδώ για να πάει στη Σπάρτη να παντρευτεί την κόρη του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης, την Ερμιόνη;
    • στην Παλιά Καρδαμύλη και τον Πύργο του Μουρτζινού φιλοξενήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τον Ιανουάριο του 1821, προερχόμενος από τη Ζάκυνθο, και προετοίμασε το κλίμα του ξεσηκωμού;
    ΠΗΓΗ: ICONS TRAVELLERS  & www.travelstyle.gr