ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΟΚ! BREXIT ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ...ΦΟΒΟΙ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ Ε.Ε.

Λονδίνο
O κύβος ερρίφθη: Στο ιστορικό δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ, οι Βρετανοί διάλεξαν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο και ψήφισαν Brexit με διαφορά λίγο παραπάνω από τρεις μονάδες -και οδηγώντας σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Η χώρα γίνεται έτσι η πρώτη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγει την πόρτα της εξόδου, μπαίνοντας η ίδια μαζί με την ΕΕ σε μία περίοδο αναζήτησης και δύσκολων προκλήσεων.
Με όλες τις ψήφους καταμετρημένες το πρωί της Παρασκευής, το «Φεύγουμε» έκλεισε στο 51,89% και η παραμονή στην ΕΕ στο 48,11%. Η εικόνα είχε ξεκαθαρίσει από αρκετά νωρίτερα, με την παραμονή να επικρατεί ως επί το πλείστον στην Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τις περιοχές γύρω από το Λονδίνο.
Συνολικά, 17.410.742 Βρετανοί ψήφισαν Brexit και 16.141.241 παραμονή στην ΕΕ.
Για την ίδια τη Βρετανία ανοίγει τώρα μία δύσκολη περίοδος σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως στο ζήτημα της οικονομίας: Θα πρέπει να ξεκινήσει τιςδιαβουλεύσεις, σε ορίζοντα διετίας, για τους όρους του διαζυγίου με την ΕΕ και να καταρτίσει το πλαίσιο των σχέσεων που θα έχει με τους υπόλοιπους «27», πλέον. Πέραν των πολιτικών δεσμών, η ΕΕ ήταν ειδικά για τη Βρετανία χώρος οικονομικών και εμπορικών σχέσων.

Για το Λονδίνο, μία εξωστρεφή οικονομία παγκόσμιου μεν βεληνεκούς που όμως εκ των πραγμάτων έχει τις στενότερες οικονομικές σχέσεις με τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, η ΕΕ ήταν πρωτίστως το πεδίο της ενιαίας οικονομικής αγοράς, χωρίς δασμούς και περιορισμούς -καθεστώς τώρα που τίθεται για τους Βρετανούς συνολικά υπό αίρεση

Οι προκλήσεις όμως αφορούν και την ίδια την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου: Η Σκωτία ήδη διαμήνυσε, από τα χείλη της επικεφαλής της κυβέρνησης του Εδιμβούργου, πως «βλέπει το μέλλον της στην ΕΕ». 

Ο κίνδυνος νέου γύρου επιδίωξης για απόσχιση της Σκωτίας σε βρετανική έξοδο από την ΕΕ είχε απασχολήσει τη Βρετανία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πριν το δημοψήφισμα. Η δε διαβρωτική επίδραση φάνηκε ήδη το πρωί της Παρασκευής με τις αναφορές από την Ιρλανδία: Ο επικεφαλής του ιρλανδικού Sinn Fein ανέφερε πως το αποτέλεσμα «φέρνει πιο κοντά τον στόχο μίας ενωμένης Ιρλανδίας».

Ο σεισμός του Brexit χτυπά επιπλέον και ολόκληρη την πολιτική ηγεσία στο Λονδίνο: Ναι μεν ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα παραιτηθεί όποια κι αν είναι η έκβαση της κάλπης, αλλά η πίεση ήταν τεράστια σε έναν πρωθυπουργό που είχε υποστηρίξει σθεναρά την θέση της παραμονής στην ΕΕ, η οποία τελικά απορρίφθηκε από τους ψηφοφόρους. 

Το βάρος του πλήγματος ήταν τέτοιο που ο Κάμερον ανακοίνωσε αμέσως την παραίτησή του, στο διάγγελμα μετά την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος το πρωί της Παρασκεύης. 

Ανάλογη είναι βεβαίως η πίεση και στα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα, Εργατικούς και Lib Dem, που επίσης είχαν υποστηρίξει την παραμονή στην ΕΕ.

Μεγάλος κερδισμένος, πολιτικά, στο Λονδίνο είναι πρώτα από όλα ο Μπόρις Τζόνσον. Μέχρι το πρωί δεν είχε κάνει δηλώσεις ενώ επεισοδιακή -με γιουχαΐσματα και αποδοκιμαασίες, όπως μεταδίδει το Reuters- ήταν η έξοδός του από το σπίτι του στην πρωτεύουσα. Σε αυτόν στρέφονται και τα βλέμματα των πρώτων ωρών για το ποιος θα διεκδικήσει τη θέση του Κάμερον. 

Ο τέως δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, προβεβλημένο στέλεχος των Τόρις, είχε από την αρχή συνταχθεί με το Brexit και είχε καταλήξει να γίνεται ο «στρατηγός» της εκστρατείας του «Φεύγουμε».

Το ότι ο Τζόνσον, κι όχι ο Φάρατζ, είχε τεθεί στην κορυφή της εκστρατείας για την αποχώρηση ήταν συμπτωματικό του διχασμού μέσα στους Συντηρητικούς για τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ. Εκείνος ο διχασμός, τον οποίο ο Κάμερον είχε γευτεί με ηχηρές ήττες του στο Κοινοβούλιο, βρισκόταν πίσω από την αρχική επιδίωξη του Κάμερον για επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ και την τελική προσφυγή στο δημοψήφισμα.
Η απόφαση του Κάμερον για παραίτηση φαίνεται ότι αιφνιδίασε και τις δύο πλευρές στους Τόρις. Η πτέρυγα του «Τόρις του "Φεύγουμε"» είχε σπεύσει το πρωί της Παρασκευής να απομακρύνει ενδεχόμενο αμφισβήτησης του Κάμερον. Σημαίνοντα στελέχη από το «Φεύγουμε» (όπως ο Λίαμ Φοξ, ο Άντριου Μπρίτζεν ή ο Μάθιου Έλιοτ) υπογράμμιζαν πως ο Κάμερον «είναι εξαιρετικά κατάλληλος για να εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού». 
Βερολίνο
«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!» είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit». Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη του κουαρτέτου της ΕΕ (Τουσκ, Γιούνκερ, Σουλτς, Ρούτε), ενώ τηλεφωνικές επαφές έχει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, που πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα.

Οι ηγέτες της ΕΕ είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ενότητα της Ένωσης μετά την επικράτηση του Brexit, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι η ΕΕ ήταν προετοιμασμένη για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
«Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει τρόπος να εκτιμήσει κανείς όλες τις πολιτικές συνέπειες του αποτελέσματος, ειδικά για την Βρετανία, αλλά δεν είναι η στιγμή για «υστερικές αντιδράσεις».
«Σε αχαρτογράφητα νερά»Για πολιτικό «Αρμαγεδώνα» κάνουν λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μετά την επικράτηση του Brexit στο Βρετανικό δημοψήφισμα.

To πολιτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μετά την επικράτηση του Brexit έχει αναλάβει το κουαρτέτο των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

Οι τέσσερις άντρες συναντώνται το μεσημέρι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος και στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη θέση της ΕΕ επί του αποτελέσματος.

Νωρίτερα, πάντως, ο Μάρτιν Σουλτς θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ.

«Από σήμερα η ΕΕ μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η ΕΕ και η Βρετανία: Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την ΕΕ στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Τρίτον, η Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την ΕΕ. 

Πηγή: www.in.gr