Θα υλοποιηθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση 

απορριμμάτων υποστηρίζει ο Πέτρος 

Τατούλης 


«Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υλοποιηθεί όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί και δε θα δεχτούμε καμία τροποποίηση για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και κομματικών οφελών» τόνισε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
«Με ποια λογική υπουργοί της κυβέρνησης διαπραγματεύονται για το πρόγραμμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ και αποκλείουν την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων της Μεσσηνίας;» αναρωτήθηκε ο περιφερειάρχης, χαρακτηρίζοντας «βλασφημία» την πρακτική αυτή.
«Αυτό δε θα γίνει ποτέ αποδεκτό από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Θα υλοποιηθεί ό,τι έχει σχεδιαστεί και όπως έχει σχεδιαστεί. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η απάλειψη του χώρου στη Μεσσηνία για χάρη κάποιων υπουργών ή υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία» συμπλήρωσε.

 
ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΧΑΔΑ
Μήνυμα προς όλες τις Δημοτικές Αρχές, αλλά και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ότι το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, «θα το ολοκληρώσουμε και θα πληρωθεί κανονικά», έστειλε ο κ. Τατούλης κατά τη διάρκεια συζήτησης της πορείας του έργου της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στην ίδια συνεδρίαση.
«Πείτε μας αν θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ τη στιγμή που δεν υπάρχει προσωρινή διαχείριση, καθώς τότε ενδέχεται να δημιουργηθούν νέα προβλήματα;» ρώτησε την αντιπολίτευση ο περιφερειάρχης και, αφού ενημέρωσε ότι η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ έχει ξεκινήσει σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, εξέφρασε την απορία του γιατί «για τις παράνομες χωματερές δε βλέπω κανέναν να ενδιαφέρεται, ούτε να μιλά, ούτε μάλιστα από τους Οικολόγους Πράσινους».
«Μας εγκαλεί η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τους “κομισάριους” της κυβέρνησης, γιατί, δεδομένης της αδυναμίας των Δημοτικών Αρχών, προσφερθήκαμε να λύσουμε το πρόβλημα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» συνέχισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση από το φόβο των προστίμων ζήτησε από τους δημάρχους να υποβάλλουν ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η πρόταση των Δήμων, ωστόσο, είχε προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατομμύρια, τα οποία ούτε υπήρχαν, αλλά και δεν ήταν επιλέξιμα για αυτό το έργο. Η κυβέρνηση τότε απευθύνθηκε στην Περιφέρεια να αναλάβει την ευθύνη.
«Την αναλάβαμε με επίγνωση της ευθύνης αυτής, αλλά και για να εμποδίσουμε την επιβολή των προστίμων. Από την πλευρά μας προχωρήσαμε γρήγορα το έργο, όταν οι Δημοτικές Αρχές δεν έκαναν τίποτα για την προσωρινή διαχείριση, ενώ όσες προσπάθειες έχουν γίνει έχουν σημαντικές ελλείψεις τόσο νομιμότητας όσο και αδειοδοτήσεων, όπως, για παράδειγμα, η διαχείριση Δήμου που γίνεται σε περιοχή Natura» πρόσθεσε ο κ. Τατούλης.
Το έργο έχει αργήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, γιατί υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις από το ΕΠΠΕΡΑΑ για την ένταξή του, για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και την προέγκριση της σύμβασης.
«Από την πλευρά μας τρέξαμε γρήγορα και σώσαμε το έργο. Τα capital controls επίσης καθυστέρησαν για ακόμα έξι μήνες το έργο. Ταυτόχρονα ενημερώσαμε τις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκκίνηση των εργασιών αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, ώστε να σταματήσουν τα πρόστιμα».
Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο κ. Τατούλης ΧΑΔΑ να καίγονται και να εκπέμπουν διοξίνες και μεθάνιο, αλλά και να απορρίπτεται λυμματολάσπη σε ΧΑΔΑ, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα κι απειλώντας ευθέως τη δημόσια υγεία. «Η μορφολογία, άλλωστε, των ΧΑΔΑ από το 2012 – 2013 που τους παραλάβαμε για αποκατάσταση άλλαζε συνεχώς, με συνέπεια να αλλάζουν τα στοιχεία των μελετών».
Ο κ. Τατούλης ρώτησε ακόμη πόσα εκατομμύρια έχει πληρώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα πρόστιμα: «Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, ο υπουργός έχει προβεί σε παράβαση καθήκοντος, αφού τα πρόστιμα καταλογίζονται στους δημότες και τις Δημοτικές Αρχές».
ΠΗΓΗ:tharros news