40 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν τα 40


Μια "χρυσή λίστα" για να μην περάσει ούτε ένας χρόνος που να θεωρήθηκε "χαμένος"
           Ταξίδεψε λίγο μόνος σου. Κάνε ό,τι θες μέσα στη μέρα. Σκέψου, ψάξε μέσα σου.
Η ζωή είναι μικρή και δεύτερη δεν έχει. Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να φτάνεις, εκεί γύρω στα 35-40 και να μην έχεις κάνει αυτά που ήθελες, για τους απολύτως λάθος και ανόητους λόγους. Συνήθως, το συναίσθημα που μένει, αν παραιτούμαστε συνεχώς από τα πραγματικά μας «θέλω» είναι πικρό και η αίσθηση του ανικανοποίητου μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα μας, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ψυχοθεραπευτές και σύμβουλοι σχέσεων, έχουν, επ’ αυτού να προτείνουν μια χρυσή 40άδα για να μην περάσει ούτε ένας χρόνος μετά τα 35 που θα μας κάνει να μετανιώσουμε για τη ζωή που δεν ζήσαμε. Και το καλύτερο; Τα περισσότερα από αυτά εφαρμόζονται εύκολα.


  1. Κλείσε εισιτήρια για το αγαπημένο σου συγκρότημα. Μην το αναβάλλεις.
  2. Συγχώρεσε κάποιον από το παρελθόν σου. Διώξε το «δηλητήριο» της μνησικακίας.
  3. Βγάλε τώρα από τη ζωή σου όποια τοξική συναναστροφή έχεις.
  4. Πέρνα ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή με τον καλύτερο φίλο σου. Υπάρχει λόγος.
  5. Ταξίδεψε λίγο μόνος σου. Κάνε ό,τι θες μέσα στη μέρα. Σκέψου, ψάξε μέσα σου.
  6. Συγχώρεσε τους γονείς σου για τα λάθη που έκαναν μαζί σου. Θα βρεις λύσεις σε πολλούς αναπάντητους γρίφους.
  7. Κλείσε ένα μασάζ μετά από μία κουραστική μέρα. Θα σε αναζωογονήσει. Μία στο τόσο δεν είναι μεγάλο έξοδο.
  8. Αγόρασε έναν καφέ ή κέρνα ένα γεύμα σε κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη. Θα εντυπωσιαστείς από αυτό που σε κάνει να νιώθεις μια όμορφη πράξη.
  9. Διάβασε τα βιβλία, για τα οποία όλοι συζητάνε. Έχουν δίκιο; Έχε άποψη.
  10. Πήγαινε για καφέ μόνος/-η. Απόλαυσε την ησυχία, φύγε όποτε θες. Μαγεία.
  11. Γίνε εθελοντής για έναν σκοπό που κάνει καλό στη δική σου ψυχή.
  12. Δες ξανά την αγαπημένη σου ταινία / σειρά. Κι ας είναι εκτός μόδας. Εσένα σ’ αρέσει. Σωστά;
  13. Προσπάθησε να ολοκληρώσεις μία δραστηριότητα που απαιτεί συγκέντρωση: από μαραθώνιο μέχρι μία παρτίδα σκάκι με έναν φίλο.
  14. Παραιτήσου από μία δουλειά που μισείς και σε στενοχωρεί. Ακόμη και σε καιρό κρίσης, κάνεις κακό στον εαυτό και στους γύρω σου μένοντας για πολύ σε κάτι που σε απομυζεί.
  15. Φτιάξε κάτι δικό σου. Από ένα κέικ μέχρι έναν πίνακα, μέχρι να επιδιορθώσεις μια αντίκα που λατρεύεις και δεν θες να πετάξεις.
  16. Μάθε μια ξένη γλώσσα. Θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τη ζωή.
  17. Βρες έναν στίχο, μια φράση, ένα απόφθεγμα που σε εκφράζει και κάν’ το «σημαία» και νοητό σύνορο σου, προς όποιον σε «απειλεί», σου ρίχνει το ηθικό, σε ταλαιπωρεί.
  18. Μια μέρα σήκω νωρίς να δεις την ανατολή. Ναι, φαίνεται κλισέ. Αλλά είναι μοναδικό και σε εμπνέει για το υπόλοιπο της μέρας.
  19. Καταπολέμησε μια φοβία σου. Προσπάθησε να την αντιμετωπίσεις. Ακόμη κι αν δεν καταφέρεις πολλά, θα έχεις κάνει ένα πρώτο βήμα μακριά της.
  20. Κακόμαθε λίγο τον εαυτό σου. «Σπάσε» τη δίαιτα σου, ψώνισε εκείνο το ακριβό ζευγάρι παπούτσια που καιρό λαχταράς. Μια στο τόσο μπορείς να το κάνεις.
  21. Στείλε λουλούδια στη μαμά σου και πες της ότι την αγαπάς. Εκείνη θα συγκινηθεί και εσύ θα νιώσεις ξαφνικά πολύ καλύτερα για όλα.
  22. Γράψε σ’ ένα χαρτί δυο όμορφα λόγια σε έναν συνεργάτη σου. Πες του, πες το, όμως, ότι η δουλειά είναι πολύ καλύτερη, όταν συνεργάζεστε. Οι καλές κουβέντες δεν περισσεύουν στις μέρες μας και όλοι τις έχουμε ανάγκη.
  23. Δοκίμασε να φας κάτι που συνήθως σιχαίνεσαι. Ή που για καιρό πίστευες ότι δεν σ’ αρέσει, γιατί έτσι θυμόσουν από παιδί. Μπορεί να αλλάξεις γνώμη.
  24. Φύτεψε ένα λουλούδι ή ένα δέντρο. Θυμήσου τι είχε πει ο Καζαντζάκης επ’ αυτού.
  25. Επισκέψου όσα μουσεία μπορείς. Σύντομα θα διαπιστώσεις ότι με τους «αρχαίους ημών» μας συνδέει μια ευθεία γραμμή. Η ζωή πάντα είχε καλούς και κακούς. Το πλαίσιο αλλάζει, όχι τα ανθρώπινα πάθη.
  26. Στείλε βιογραφικό στη δουλειά των ονείρων σου. Ποτέ δεν ξέρεις...
  27. Γίνε ο μέντορας ενός μικρότερου φίλου σου, που θες να πετύχει. Παντού υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν τη συμβουλή ενός μεγαλύτερου.
  28. Τολμάς να μείνεις μακριά από το διαδίκτυο για μία εβδομάδα; Δοκίμασε το και θα εντυπωσιαστείς από τις ίδιες σου τις αντιδράσεις για το τι είναι σημαντικό και τι όχι.
  29. Κάνε κάτι τολμηρό και μη σε νοιάζει αν το μετανιώσεις. Τα καλύτερα συμβαίνουν, όταν αποφασίζουμε να ρισκάρουμε.
  30. Τόλμα να περάσεις μια νύχτα με φίλους κάτω απ’ τ’ αστέρια. Θα μάθεις πολλά περισσότερα γι’ αυτούς κι εκείνοι για ‘σένα.
  31. Ξεκίνα τη δική σου επιχείρηση. Φτιάξε μια δουλειά απ’ το σπίτι.
  32. Ζήσε για λίγο σε μια γειτονιά μακριά από τη δική σου. Δες πως ζει ο κόσμος, μακριά από τη «βάση» σου.
  33. Κόψε μια από τις κακές σου συνήθειες. Αν δεν είναι το κάπνισμα, ας είναι η συνήθεια σου να κοιμάσαι πολύ αργά το βράδυ και να υποφέρεις από κούραση το πρωί.
  34. Γράψε μια επιστολή σε έναν άνθρωπο που θαυμάζεις. Ακόμη κι αν δεν τη στείλεις, διαβάζοντας την ξανά θα καταλάβεις πόσο σε άλλαξε εσένα ως άτομο.
  35. Αυτοσαρκάσου. Θα δεις πόσο γρήγορα θα αλλάξεις γνώμη για το τι είναι σοβαρό και για το πραγματικά αξίζουν όσοι ασχολούνται μαζί σου.
  36. Τραγούδα δυνατά και χόρεψε μόνος σου ή με παρέα. Δεν έχει νόημα να ντρέπεσαι, για κάτι που σε κάνει να νιώθεις καλά.
  37. Μην «πνίγεις» τα γέλια σου, κάθε φορά που κάτι αστείο συμβαίνει.
  38. Τύπωσε τις αγαπημένες σου φωτογραφίες και γέμισε τις κορνίζες του σπιτιού σου μ’ αυτές. Δεν έχει νόημα να τις κρατάς μόνο στο κινητό σου.
  39. Συγχώρεσε τον εαυτό σου για ό,τι κι αν έκανες λάθος.
  40. Μετάνιωσε για κάτι που πήγε στραβά. «Δεν μετανιώνω», λένε μόνο οι ανόητοι και οι αδίστακτοι. 
ΠΗΓΗ:LIFO