«Χάθηκαν» ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές, ήρθαν οι κατασχέσεις λογαριασμών

Όταν σε μια χώρα εκλείπει το φαινόμενο των ακάλυπτων επιταγών, των συναλλαγματικών και των πλειστηριασμών, τότε αυτό είτε είναι πολύ καλό είτε είναι πολύ κακό. Κι επειδή η κατάσταση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, με έμφαση στην περίοδο που διανύουμε, μόνο καλή και ιδανική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, τότε σίγουρα μιλάμε για κάτι πολύ κακό.
Από τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας προκύπτει σαφέστατα ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη μείωση- έως τα όρια της εξαφάνισης- καινούργιων υποθέσεων που να αφορούν ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές, ενώ και οι πλειστηριασμοί που πλέον φτάνουν στις δικαστικές υπηρεσίες είναι ελάχιστοι.
Αντίθετα, από πέρυσι έχει «φουντώσει» ένα άλλο φαινόμενο: οι «δηλώσεις τρίτων». Πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις τραπεζών και εφορίας εναντίον επιχειρήσεων και ιδιωτών, με τις οποίες αυτομάτως κατάσχεται το 50% των καταθετικών λογαριασμών των οφειλετών, με ισχύ και για τις μελλοντικές καταθέσεις μέχρι του ποσού της οφειλής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δήλωση τράπεζας για καταθετικό λογαριασμό ιδιώτη, ύψους… 11,38 ευρώ! Η τράπεζα κατέσχεσε το ποσό των 5,69 ευρώ!



Πλειστηριασμοί 
Τα προγράμματα πλειστηριασμών και οι κατασχετήριες εκθέσεις στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας παρουσίασαν μια τεράστια έκρηξη το 2009 και το 2010, οπότε γινόταν κατάθεση περίπου δύο κάθε ημέρα λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών. Φέτος, αν και τελειώνει και ο δεύτερος μήνας του 2016, έχουν κατατεθεί μόνο πέντε. Φυσικά, σε αυτό έχει συμβάλει και η αποχή των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών, αλλά η τάση έχει καταγραφεί από το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου, το 2007 είχαν κατατεθεί 238 πλειστηριασμοί, το 2008 κατατέθηκαν 272, το 2009 αυξήθηκαν στους 374, το 2010 έφτασαν τους 347 και από εκεί και πέρα άρχισε η μείωση. Το 2011 κατατέθηκαν 272 πλειστηριασμοί, το 2012 ήταν 191, το 2013 αυξήθηκαν λίγο και έφτασαν τους 218, το 2014 μειώθηκαν στους 194 και το 2015 κατατέθηκαν οι λιγότεροι και συνολικά 106. Το 2016 έχουν κατατεθεί, όπως αναφέραμε, μόλις 5.

Επιταγές – συναλλαγματικές
Κατακόρυφη είναι και η μείωση σε δικόγραφα για επιταγές και συναλλαγματικές. Τα πρώτα χρόνια της κρίσης τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου αποδεικνύουν ότι υπήρξε αθρόα κατάθεση υποθέσεων και διαταγές πληρωμής για ακάλυπτες επιταγές.
Στη συνέχεια, μιας και οι τράπεζες σταμάτησαν να εκδίδουν μπλοκ επιταγών ή ήταν ιδιαίτερες φειδωλές, άνθησε το φαινόμενο των συναλλαγματικών. Τώρα, έχει μειωθεί δραματικά και η εμφάνιση συναλλαγματικών.
Πέρυσι, μάλιστα, η πλειοψηφία των διαταγών πληρωμής αφορούσε συναλλαγματικές και όχι επιταγές, όπως τα προηγούμενα χρόνια.


Δηλώσεις τρίτου
Όπως προαναφέραμε, το καινούργιο φαινόμενο για την ελληνική πραγματικότητα της κρίσης είναι οι δηλώσεις τρίτων, όπου γίνεται κατάσχεση του 50% των καταθετικών λογαριασμών εταιρειών και ιδιωτών. Κατάσχονται ακόμα και κοινοί λογαριασμοί οφειλετών, με συνδικαιούχους καταθέτες που μπορεί να μην έχουν οφειλές.
Το 2015, οπότε το φαινόμενο αυτό άρχισε να κάνει «αισθητή» την παρουσία του, κατατέθηκαν 185 «δηλώσεις τρίτων» για κατάσχεση λογαριασμών. Το δε 2016 έχουν κατατεθεί 7 τέτοιες δηλώσεις.
Οι εν λόγω κατασχέσεις αφορούν στο σύνολο των καταθετικών λογαριασμών που έχει στις τράπεζες ο οφειλέτης.
-ΠΗΓΗ tharrosnews